ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΣΣΝΑ κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΚΟΡΙΤΣΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΑΣ

imageΣημαντική και αξιοσημείωτη η παρέμβαση του προέδρου της ΕΣΣΝΑ κ. Χρήστου Γκορίτσα με επιστολή - χαιρετισμό που έστειλε στην εκδήλωσή μας.

«Φίλες και φίλοι!
Με χαρά παρακολουθώ τη δραστηριότητα του Ομίλου Σκακιού Πόρτο Ράφτη Μαρκοπούλου να εντείνεται και να αποδίδει καρπούς: Τα παιδιά του σωματείου προοδεύουν και σημειώνουν αξιόλογες επιδόσεις σε σχολικούς και νεανικούς αγώνες.
Και αυτό το γεγονός εμπνέει τη Διοίκηση του σωματείου, ανθρώπους, τους οποίους χαρακτηρίζουν το ήθος και η ευγένεια, να αναλαμβάνουν επιπλέον πρωτοβουλίες, όπως η σημερινή, με σκοπό να φέρουν το σκάκι ακόμη πιο κοντά στην κοινωνία και, με αφορμή το σκάκι, να προβληματιστούμε όλοι μαζί για ευρύτερα θέματα της σύγχρονης εποχής.

«Ο άνθρωπος απέναντι στη μηχανή», ο άνθρωπος, ο οποίος δοκιμάζει τα όρια των δυνατοτήτων του, ο άνθρωπος απέναντι στη μετανεωτερικότητα και τις προκλήσεις της. Ο σύγχρονος άνθρωπος (σκακιστής, εργαζόμενος, πολιτικός) καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις, οι οποίες θα υπερασπιστούν την αξία του ανθρώπου και τις πανανθρώπινες αξίες στον κόσμο των υπολογιστών, της πληροφορικής και των αριθμών.
Σε αυτήν τη μάχη το σκάκι αποτελεί πολύτιμο αρωγό: Σε αντιδιαστολή με την περιρρέουσα πραγματικότητα, η οποία υποθάλπει την παθητικότητα, το σκάκι διδάσκει το νέο άνθρωπο να αναλαμβάνει με αυτοπεποίθηση την ευθύνη του για το καλό ή το κακό αποτέλεσμα των επιλογών του, να σκέπτεται στρατηγικά και να λαμβάνει ορθολογικές αποφάσεις.
Επίσης, όπως είπε ο πρώην Παγκόσμιος Πρωταθλητής Δρ. Εμάνουελ Λάσκερ, «στη σκακιέρα το ψεύδος και η υποκρισία αποκαλύπτονται». Είναι, λοιπόν, η σκακιέρα ένα προσιτό πεδίο, στο οποίο όλοι μας, ανεξαρτήτως ηλικίας, μπορούμε να ασκηθούμε στην αλήθεια και τις συνέπειές της, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι, είτε κερδίσουμε είτε χάσουμε την παρτίδα, θα σηκωθούμε καλύτεροι, για τον εαυτό μας, για την οικογένειά μας και για την κοινωνία.»
Χρήστος Γκορίτσας

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s