ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΣΕ ΕΠΙΣΗΜΟΥΣ ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ – ΑΤΟΜΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

images-2

Όλοι οι Διασυλλογικοί αγώνες διεξάγονται κάθε Κυριακή πρωί εντός και εκτός έδρας.

Στην Β΄ Τοπική Κατηγορία οι σκακιέρες είναι οκτώ (8), ανεξάρτητα από φύλλο και ηλικία. Η σειρά σκακιερών είναι σύμφωνα με το ΕΛΟ (Βαθμός αξιολόγησης κάθε σκακιστή-στριας, ο οποίος αυξομειώνεται ανάλογα με τα αποτελέσματα σε ορισμένο χρονικό διάστημα. Όλες οι παρτίδες αξιολογούνται από ειδική υπηρεσία της Ε.Σ.Ο. (και από τη FIDE το διεθνές ΕΛΟ). Για όσους δεν έχουν ΕΛΟ, η κατάταξή τους θα γίνεται σύμφωνα με τη θέση που πήραν στο Εσωτερικό Πρωτάθλημα του Ομίλου και σύμφωνα με τον α/α του Α.Μ. της Ε.Σ.Ο. Βέβαια, στην κατάταξη έχει γνώμη και ο προπονητής της ομάδας.

  • Στους επίσημους αγώνες η γραφή της παρτίδας σε ειδικό παρτιδόφυλλο, είναι υποχρεωτική για όλους. Όταν παίζουμε στην έδρα μας, η 1η σκακιέρα έχει τα λευκά (και όλες οι μονές). Ενώ εκτός έδρας παίζουμε με τα μαύρα στις μονές σκακιέρες και με λευκά στις ζυγές.
  • Τα χρονόμετρα μπαίνουν στα δεξιά του μαύρου, είναι ηλεκτρονικά και μετά από κάθε κίνηση κερδίζουμε 30΄΄ χρόνο. Συνήθως η διάρκεια της παρτίδας είναι 90΄, αλλά εξαρτάται και από την Προκήρυξη των αγώνων.
  • Προσοχή στην πρόταση ισοπαλίας (δικιά μας ή του αντιπάλου). Καλούμε τον Αρχηγό της Ομάδας, βλέπει τη θέση -δεν την αναλύει- και ΕΚΕΙΝΟΣ ΜΟΝΟ αποφασίζει αν θα δεχθούμε ή όχι την ισοπαλία.
  • Στους επίσημους αγώνες κλείνουμε τα ΚΙΝΗΤΑ τηλέφωνα. Τα παραδίδουμε στον Διαιτητή του αγώνα. Δεν μιλάμε, δεν υποδεικνύουμε κινήσεις, δεν καπνίζουμε και παίρνουμε την άδεια του Διαιτητή για να απομακρυνθούμε από τη σκακιέρα μας.
  • Προσοχή στην τήρηση των κανονισμών και της ησυχίας, γιατί υπάρχει φόβος μηδενισμού.
  • Για όσους θα συμμετέχουν (συν του τυχόν αναπληρωματικούς), χρειάζεται συνέπεια, συλλογικότητα και πειθαρχία. Να είναι σίγουροι όταν πουν ότι θα αγωνιστούν κάποια Κυριακή, γιατί αν δεν εμφανισθούν σε 60΄ ή σε 30΄ -ανάλογα με την Προκήρυξη- από την έναρξη του αγώνα, τότε μηδενίζονται. Και δεν είναι μόνο αυτό, παίρνει ποινή και η ομάδα ½ βαθμό. Παράδειγμα δεν ήρθε η 8η Σκακιέρα μας και κερδίζουμε τις 4 πρώτες σκακιέρες, ενώ χάνουμε -μαζί με την 8η– τις άλλες 4. Αποτέλεσμα: Χάνουμε το παιχνίδι 3,5-4….!
  • Υπάρχει Μπλοκ της Ε.Σ.Ο. με ΦΥΛΛΑ ΑΓΩΝΑ, το δίνουμε στον Διαιτητή -για να συμπληρώσει τα ονόματα και των 16 σκακιστών. Παράλληλα, κάθε Αρχηγός έχει δώσει την Σύνθεση της Ομάδας σε ειδικό έντυπο.
  • Στη νίκη παίρνουμε 1 βαθμό, στην ισοπαλία ½ και στην ήττα 0.
  • Την επομένη, ο υπεύθυνος της έδρας που έγινε ο αγώνας, πρέπει να δώσει ηλεκτρονικά το αποτέλεσμα στην Ε.Σ.Σ.Ν.Α. ή στην Ε.Σ.Ο. προκειμένου να κάνουν την κλήρωση για τον 2ο γύρο. Στο κοντινό μέλλον, στέλνουμε μαζεμένα και τα Φύλλα Αγώνα. Υπάρχει τρόπος να τα «σκανάρει» κάποιος στους διοργανωτές.

 

ΔΗΜ. ΧΡ. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s