ΒΑΣΙΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΣΚΑΚΙΟΥ 4ο ΜΕΡΟΣ

 

 images-1

 

Χρειάζεται άμεσα η εντόπιση των ελλείψεων κάθε σκακιστή, να γνωρίσει το στιλ τους και σ’ αυτόν τον τομέα, δίνοντάς τους ένα ρεπερτόριο ανοιγμάτων, χωρίς όμως να τους το επιβάλλει.

Επίσης, ο προπονητής να προετοιμάζει τους σκακιστές του, για τη συμμετοχή τους σε κάποιο ειδικό τουρνουά. Στην περίπτωση αυτή ο προπονητής πρέπει να γνωρίζει τη δυναμικότητα του τουρνουά, να έχει αρχείο ανοιγμάτων των αντιπάλων, δίνοντάς τους έτσι ένα στόχο για το πως θα αγωνιστούν και ποια ανοίγματα θα διαλέξουν. Παράλληλα, ο σκακιστής πρέπει να μαζεύει υλικό (παρτίδες, ανοίγματα, αποτελέσματα κ.λπ.) για τους μελλοντικούς αντιπάλους του, ενώ ταυτόχρονα θα τους αιφνιδιάζουν με την αλλαγή των ήδη γνωστών ανοιγμάτων τους και το τακτικό ή στρατηγικό τους στιλ.

Η βοήθεια του προπονητή κατά τη διάρκεια του τουρνουά, δεν περιορίζεται μόνο σε μία απλή ή έστω εμπεριστατωμένη ανάλυση της παρτίδας, χρειάζεται και ηθική υποστήριξη και παρακολούθηση, για ολόκληρη σχεδόν τη ζωή του. Ο σκακιστής κατά τη διάρκεια των αγώνων δεν πρέπει να ξενυχτάει και να αποφεύγει τα ποτά και το κάπνισμα. Η προετοιμασία του για τον αγώνα πρέπει να έχει λήξει τέσσερις (4) ώρες πριν την έναρξη. Εξαιρετικά, για ψυχολογικούς λόγους και για κάποια συγκεκριμένη πληροφορία για τον αντίπαλό του, μπορεί να ασχοληθεί 30΄πριν την έναρξη των αγώνων.

Στην περίπτωση που χάσει κάποιος παίκτης μια παρτίδα, ο προπονητής πρέπει να βρει τρόπο να τον κάνει να το ξεχάσει με μια άλλη εξωσκακιστική ίσως απασχόληση. Έτσι, θα αποδώσει καλύτερα στη συνέχεια.

 

(Συνεχίζεται)

Επιμέλεια Δημήτρης Ρουμελιώτης

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s