ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΚΑΚΙΟΥ 2016, ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, CARLSEN – KARJAKIN

Φίλοι και φίλες, σκακιστές και σκακίστριες· όλοι μας αυτές τις μέρες παρακολουθούμε προσηλωμένοι το ματς για το παγκόσμιο πρωτάθλημα 2016, μεταξύ του Μάγκνους Κάρλσεν (Νορβηγία) και του Σεργκέι Καριάκιν (Ρωσία), που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη, από τις 11 έως τις 30 Νοεμβρίου. Έχουν παιχτεί ήδη τα τρία από τα δώδεκα παιχνίδια και μέχρι στιγμής το σκορ είναι ισόπαλο, με 1 1/2  βαθμό για κάθε παίκτη. Όμως, όπως όλοι ξέρουμε, τέτοιου τύπου GM, σαν τον Κάρλσεν και τον Καριάκιν χρειάζονται αρκετές παρτίδες για να προθερμανθούν και να αρχίσουν να παίζουν πιο δραστήρια και μαχητικά!

Στο πρώτο παιχνίδι ο Κάρλσεν μας εξέπληξε όλους, όχι μόνο με την πρώτη του κίνηση, 1.d4, κάτι που δεν έπαιξε στα ματς του με τον Ανάντ, αλλά και με τη συνέχεια που διάλεξε, καθώς έπειτα από την κίνηση του Καριάκιν 1…Nf6, απάντησε με 2.Bg5! Παρά την έκπληξη που του επιφύλασσε ο Κάρλσεν για την πρώτη παρτίδα, ο Καριάκιν διατήρησε την ψυχραιμία του, έπαιξε κανονικά και σύντομα το παιχνίδι έληξε ισόπαλο μετά τη 42η κίνηση.

Η δεύτερη παρτίδα ήταν καθαρά μια υπόθεση ποζεσιονέλ παιχνιδιού και θεωρίας. Ο Καριάκιν ξεκίνησε με τη συνηθισμένη του επιλογή 1.e4, στην οποία όμως ο Κάρλσεν δεν απάντησε με Σικελική, αλλά με το αγαπημένο του 1…e5. Ο Καριάκιν συνέχισε κανονικά με την Ισπανική του, στην οποία ο παγκόσμιος πρωταθλητής δεν απάντησε όπως συνήθιζε με άμυνα του Βερολίνου (μετά από 2.Nf3 Nc6 3.Bb5 Nf6), αλλά με 3…a6. Έτσι και το δεύτερο παιχνίδι έληξε κι αυτό ισόπαλο, χωρίς περιπλοκές και δύσκολους υπολογισμούς.

Η τρίτη παρτίδα, ήταν η πιο ενδιαφέρουσα από τις τρεις, καθώς σε αυτήν έγιναν και τα πρώτα λάθη των παικτών, οι οποίοι αποφάσισαν να ξεφύγουν λίγο απ’ το απλό ποζισιονέλ και να παίξουν πιο έντονα και δραστήρια.

Ο Κάρλσεν, έχοντας τα λευκά, ξεκίνησε με 1.e4, δείχνοντας πως οι εκπλήξεις τελείωσαν, κι ο διεκδικητής απάντησε με το συνηθισμένο 1…e5. Το παιχνίδι συνεχίστηκε με τη γνωστή Ισπανική, μόνο που αυτή τη φορά ο Καριάκιν επέλεξε την Άμυνα του Βερολίνου, άνοιγμα που ο Κάρλσεν γνωρίζει καλλίτερα από τον καθένα. Οι παίκτες προχωρούσαν αμφότεροι βάσει θεωρίας μέχρι την δέκατη κίνηση, όταν ο πρωταθλητής αποφάσισε να ταράξει τα νερά παίζοντας 10. Re2 (μετά από 2.Nf3 Nc6 3.Bb5 Nf6 4.0-0 Nxe4 5.Re1 Nd6 6.Nxe5 Be7 7.Bf1 Nxe5 8.Rxe5 0-0 9.d4 Bf6), αντί για 10.Re1, κλείνοντας έτσι τον αξιωματικό και τη βασίλισσά του. Παρά το μικρό πλεονέκτημα που έδωσε μ’ αυτόν τον τρόπο στον Καριάκιν, ο Κάρλσεν κατάφερε να ισοφαρίσει και μάλιστα να αποκτήσει πλεονέκτημα στο φινάλε και να βρεθεί με πιόνι παραπάνω. Ενόσω όμως έπαιζε κανονικά, αναπτύσσοντας σιγά σιγά τη θέση, μεγαλώνοντας το πλεονέκτημά του και τελικά καταφέρνοντας να πάρει τον αξιωματικό του Καριάκιν, έκανε ένα τραγικό λάθος αφήνοντάς τον με ελεύθερο πιόνι, το οποίο του στοίχισε τη νίκη, οδηγώντας κι αυτή την παρτίδα σε ισοπαλία!

Έτσι λοιπόν, περιμένουμε όλοι την τέταρτη παρτίδα, που θα ξεκινήσει σε λίγο κι ευελπιστούμε για ένα ακόμα ενεργητικό και μαχητικό παιχνίδι μεταξύ των δύο τιτάνων και την τελική επικράτηση του ενός ή του άλλου.

Γ.Χ.Κimages

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s